Hernia
Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Tussenwervelschijven bestaan uit een zachte kern met daaromheen een hardere rand. Ze dempen de schok, waardoor we ons soepel kunnen bewegen. Door onder andere een slechte houding, zwaar werk, veel zitten of een verkeerde belasting van de rug, kan de rand van de tussenwervelschijven beschadigd raken. Daardoor wordt de druk van de schok niet goed meer opgevangen en puilt de zachte kern op de beschadigde plek uit. Dit kan vervolgens druk veroorzaken op omliggend weefsel, waaronder de zenuw. Er is verschil tussen Ischias en een hernia. Voor beide kunt u bij de chiropractor terecht.
Ischias of hernia?
Wanneer druk wordt uitgeoefend op de zenuw die vanaf de rug het been inloopt, spreken we van een ischias. Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en via de bil doorloopt tot in het been of de voet. De oorzaak kan een uitpuilende tussenwervelschijf zijn, maar ook spanningen in de spieren van de lage rug en het bekken, irritatie van de rug en bekkengewrichten, wervelkanaalvernauwingen en artrose. Is de oorzaak een uitpuilende tussenwervelschijf, dan spreken we daadwerkelijk van een hernia. In alle overige gevallen is het ischias.
Symptomen
Een hernia veroorzaakt rugpijn, die kan uitstralen naar de benen. Tintelingen of een doof gevoel in het been of naar de voet kunnen eveneens wijzen op een hernia. Daarnaast kan bij verergering van de klachten krachtverlies van de beenspieren optreden. De pijn kan voortdurend aanwezig zijn of is stekend. Niezen, hoesten, tillen en bukken verergeren de klachten.
Onderzoek en behandeling
De chiropractor stelt eerst vragen over uw rugklachten en doet vervolgens lichamelijk onderzoek. Zo bepalen we of de klachten afkomstig zijn van een hernia of iets anders. De behandeling van een hernia richt zich op versnelling van het herstelproces en vermindering van de pijn. Vaak maken we gebruik van manipulaties om de functie van de gewrichten te verbeteren; tractie om uitstulping te verkleinen of mobilisatie van de zenuw zodat deze minder tegen de uitstulping drukt. Met behulp van oefeningen werken we ook aan een betere lichaamshouding om de druk op de tussenwervelschijf te verlagen en de pijn structureel te verminderen.


